Därför blir det mer matematik och idrott i sjunde klass. Foto: Henrik Montgomery, TT

Mer matematik och idrott för landets sjundeklassare

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen 2019 kommer landets sjundeklassare att ha mer matematik och idrott. Förhoppningen är att fler ska få behörighet till gymnasiet.

För de elever som nu börjar sjuan väntar 105 timmar mer matematik under högstadiet än vad deras föregångare haft. Detta efter ett regeringsbeslut som ska ge fler gymnasiebehörighet i matematik. Dessutom blir det mer idrott. För att göra plats för ökningarna i dessa ämnen, så tas det som kallas elevens val bort.

– Matematik är det ämne där flest elever som inte kommer in på gymnasiet saknar godkända betyg, säger Gunnar Olofsson som är skolstrateg på Umeå kommun.

Gradvis förändring

Den nya timplanen gäller bara de som nu börjar sjuan, de elever som redan börjat högstadiet påverkas inte. För Umeå kommun innebär nyordningen i dagsläget ingen personalförändring, men på sikt kommer kommunen att få se över sitt rekryteringsbehov.

– När det här är helt genomfört från och med hösten 2021, så kommer det att vara ett utökat behov av matematik- och idrottslärare.  

Rättelse

I en tidigare version av den här texten uppgav SVT Västerbotten att det handlade om 105 timmar mer matematik per läsår, det stämmer inte. Istället handlar det om 105 timmar mer matte under hela högstadietiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.