Metoo-puman ska resas på Rådhustorget i Umeå i oktober 2019. Foto: Skiss Camilla Akraka

Metoo-monument ska resas på Rådhustorget i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett metoo-monument i form av en röd puma ska monteras på Rådhustorget i Umeå. Konstverket är tänkt att markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier.
– Monumentet är en ständig och viktig påminnelse om de berättelserna och att kampen för ett jämställt samhälle aldrig kan sluta, säger Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande, i ett pressutskick.

Konstverket heter ”Listen” och föreställer en puma som sitter på en ställning tre meter ovanför marken och tanken är att metoo-puman ska symbolisera ett ställningstagande mot sexuella trakasserier.

– Metoo-upproret var ett uppvaknande för många, där kvinnor över hela världen satte ord på de trakasserier och maktmissbruk som fått fortgå i det tysta och krävde förändring, säger säger Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande.

Processen med att välja konstnär har pågått sedan i somras. Tre konstnärer fick till slut lämna varsitt skissförslag och slutligen blev det Camilla Akraka som fick uppdraget.

Det är inte beslutat var på torget konstverket ska placeras men det ska vara på plats i oktober 2019. Budgeten för uppdraget är 500 000 kronor.

”Camilla Akrakas förslag (Listen) till metoo-monument för Rådhustorget i Umeå svarar väl mot Umeå kommuns ställningstagande mot sexuella trakasserier. I hennes konstnärliga praktik är frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande. Hennes verk rymmer ofta ett ifrågasättande av en redan etablerad position, på samma vis som hos dem som genom metoo-uppropet vågade bryta tystnaden. Det starka visuella uttrycket i hennes verk i kombination med de betydelsebärande symboliska inslagen bildar en mångbottnad gestaltning som tillför ett nytt estetiskt grepp i Umeås offentliga rum.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.