Foto: SVT

Migration handlar mycket om ens identitet

Publicerad

På söndag invigs utställningen ”In place of memory” i Sune Jonsson-centrum för dokumentärfotografi på Västerbottens museum. Den handlar om migration knutet till minne, identitet och plats.

Det är fotografen Linda Maria Thompson som ställer ut sina bilder. Hon föddes i Mariefred, men växte upp i USA och har själv erfarenhet av att flytta mellan länder. Hennes momor och morfar fanns i Ångermanländksa Högsjö. Hon minns byn som en paradisisk plats, men i dag är det en avfolkningsbygd som fått nya invånare med flyktingar från olika delar av världen.

Återvänder för att fånga minnen

När morföräldrarna omkom i en flygolycka försvann också platsen för Linda Maria Thompson och möjligheten till identifikation blev mindre. Nu återvänder hon till Ådalen för att försöka fånga sina egna minnen från barndomen, samtidigt som hon berättar om de som befolkar platsen idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.