Foto: TT

Migrationsverket lägger ned mottagningsenheten

Publicerad

Migrationsverkets mottagningsenhet i Umeå ska läggas ned. Bakgrunden är att färre flyktingar söker sig till Sverige och det kan nu innebära att nästan 30 tjänster kan försvinna.

Under 2017 har Migrationsverket i region Nord har verksamheten gjort flera omställningar. Totalt räknar man med att mellan 100 och 120 årsarbetare ska försvinna under 2017. Bakgrunden till omställningen är att det blir färre som söker asyl, färre boenden och ett minskat mottagningssystem. I region nord ska 34 boenden avvecklas till exempel.

I Umeå är det senaste att mottagningsenheten ska läggas ned men än finns det inget beslut.

– Det finns inte ett beslut men det finns ett underlag som vi jobbar med och som vi informerat om. Det vi väntar på är beslut från centralt håll. Därefter kan vi ta de formella besluten för vår egen region, berättar Håkan Hansi, chef för Mgrationsverket region Nord.

När ska ni fatta ett beslut?

– Det beror lite på hur förhandlingarna går centralt men jag skulle tro om några veckor. Sen kan det dröja ytterligare några veckor innan vi kan tala om några uppsägningar.

Beslutet berör mellan 25 och 30 personer som är stationerade i både Umeå och Vilhelmina, som hör till mottagningsenheten i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.