Kommunhuset i Åsele. Foto: SVT

Åsele kommun går miste om bidrag – Migrationsverkets pott är slut

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Åsele kommun uppfyller kraven för ersättning på 553 000 kronor från Migrationsverket för insatser för nyanlända med särskilda behov så får man inga pengar. Anledningen: pengarna i den aktuella potten tog slut.
– Det är i min mening oacceptabelt, säger kommunalrådet Andreas From (S).

Åsele kommun är en av de många kommuner som just nu har det tufft ekonomiskt. Förra året gick kommunen nästan 15 miljoner kronor back. En del av underskottet handlar om pengar från Migrationsverket som man räknat med – men av olika skäl inte fått.

Det handlar dels om 316 000 kronor som kommunen först fått beviljade men där beslutet sedan ändrats, då beslut om utbetalning fattats på felaktiga grunder.

Men så finns också en post 553 000 kronor är pengar som Åsele kommun hoppats på för insatser för nyanlända med särskilda behov. Kommunen uppfyller de krav som ställs, men inga pengar betalas ut från Migrationsverket på grund av att pengarna i potten är slut – eller ”medelsbrist”.

Kommunalrådet: ”Oacceptabelt”

Ekonomichefen Sabine Bösinger på Åsele kommun säger att hon aldrig hört talas om en sådan formulering tidigare. Kommunalrådet Andreas From är kritisk.

– Får man som kommun beviljat en ansökan om ersättning hos en statlig myndighet ska myndigheten definitivt uppfylla sin del och utbetala dessa. Ett sådant tillvägagångssätt skadar förtroendet för Migrationsverket gentemot kommunerna och är i min mening oacceptabelt, säger Andreas From (S).

– Det är naturligtvis beklagligt om kommunen har en svår ekonomisk situation. Men jag är mån om att vi följer och tillämpar de förordningar som finns säger Åke Svedmert som är tf sektionschef på Migrationsverket.

”Kanske inte tagit del av all information”

Migrationsverket förklarar att Åsele kommun visserligen uppfyller de krav som ställs för den aktuella ersättningen, men att det är tydligt på myndighetens hemsida att det bara finns en viss summa pengar att tillgå och att pengarna fördelas så långt de räcker efter tydliga fördelningskriterier.

– För just det här anslaget finns en beloppsgräns. Det avviker lite från hur det brukar vara och kanske är det så att man inte tagit del av all infomation som finns på hemsidan, säger Åke Svedmert.

I en tidigare version av denna artikel stod det att summan för de beviljade insatserna var 560 000 kronor. Enligt Åsele kommun ska rätt summa vara 553 000 kronor och därför har vi ändrat den uppgiften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.