• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Arkivbild på annan hinderbana. Exakt hur den på Vitberget kommer se ut är oklart. Foto: Mikael Assmundson/SVT

Militär hinderbana anläggs på berg

Publicerad

Det ska klättras, balanseras och krålas. Arbetet att bygga en militär hinderbana pågår för fullt uppe på Vitberget i Skellefteå.

– Vi har sett att den här typen av träningsverksamhet efterfrågats av Skellefteåborna och det kommer att finnas något för alla i hinderbanan, säger Hans Pettersson, avdelningschef på Fritidskontoret vid Skellefteå kommun.

Idén till projektet föddes utifrån medborgarförslag, undersökningar som gjorts och föreningars efterfrågan av denna typ av verksamhet.

Kommunen har under årets gång gjort en förstudie där de åkt runt och tittat på andra liknande hinderbanor på andra orter i landet. I våras påbörjades förberedelsearbetet och under hösten består arbetet av att rensa, röja och gallra i närheten av starten av Vitbergsområdets trekilometersslinga för att skapa utrymme för banans hinder.

– Då vi ser att efterfrågan på den här typen av träning är stor blir det här nu en typ av fortsättning på vårt arbete med att etablera utegym i kommunen, säger Hans Pettersson.

En hinderbana för alla

Exakt vilka hinder som ska finnas på platsen är ännu inte helt fastställt, men Hans Pettersson menar att det kommer att bli en traditionell hinderbana med olika typer av hinder.

– Det kommer att vara varierande hinder med olika svårighetsgrader längst efter banan. Det ska vara utmanande för de som är vältränade samtidigt som det ska passa dem som bara vill prova på. Unga och gamla, de som vill träna inför tävlingen Toughest, föreningar och skolklasser. Det ska finnas något för alla.

Arbetet beräknas pågå under hösten och sedan återupptas under våren, innan det ska vara färdigställt till sommaren 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.