Peter Larsson blir ny samordnare för samhällsomställning vid större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten. Foto: Arkiv / Pernilla Pettersson, Sveriges Ingenjörer

Miljardprojekten i norr får nationell samordnare

Publicerad

Det investeras hundratals miljarder i nya företagsetableringar och expansioner i Västerbotten och Norrbotten. Tusentals jobb skapas och nu har regeringen tillsatt en samordnare för att ta tillvara de möjligheter som satsningarna innebär.

I Skellefteå byggs Europas största batterifabrik, i Luleå miljardsatsas det på fossilfri stålproduktion och samtidigt satsar gruvbolaget LKAB hundratals miljarder på att bli mer fossilfria. Tusentals jobb skapas, men med stora satsningar kommer också utmaningar.

– Det är ett väldigt välkommet och glädjande besked för vår del. Vi ser främst utmaningar kring infrastruktur, kompetensförsörjning och samhällsomvandlingen med till exempel bostadsbyggande, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun.

Samordnar nationella, regionala och lokala insatser

Tanken är att samordnaren ska fungera som en länk mellan aktörerna och bidra till att de insatser som görs på nationell, regional och lokal nivå är koordinerade och kompletterar varandra.

Det är Peter Larsson som får uppdraget. Han är seniorrådgivare vid Sveriges Ingenjörer och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och har tidigare varit regeringens kontaktperson för utveckling av livsmedelskedjan och för näringslivsutveckling i Gotlands län.

Uppdraget ska slutredovisas senast 30 november 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.