Vintersimmet i Skellefteå i januari 2016. Arrangemanget får nu bidrag på 400.000 kronor. Foto: SVT

Miljoner till evenemang i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Flera spektakulära evenemang stundar i Skellefteå den kommande vintern. Och kommunen satsar miljontals kronor på bidrag till de arrangerande föreningarna.

Vintern i Skellefteå kommer att bli rik på spektakulära evenemang och kommunen satsar miljoner på föreningarna som arrangerar.

Nyårsljus får pengar

Först ut är familjearrangemanget ”Små och stora steg för en ljus framtid” på nyårsaftonen. Föreningen Triorama Event ordnar en nyårspromenad för längs båda sidor älven, med avslutning med talare i stadsparken. I Norrköping lockade nyårspromenaden 40 000 deltagare. I Skellefteå bidrar kommunen med 120 000 kronor.

– Det blir ett barnvänligt evenemang på eftermiddan. Och inga fyrverkerier, försäkrar kommunalrådet Maria Marklund (S).

Vinterfilmfestivalen i februari växer med fler visningskvällar och de får bidrag med 190 000 kronor.

Bidrag till mörker och kyla

Det internationella vintersimmet i Skellefteälven arrangeras i februari av föreningen Mörkrets och kylans glada vänner. Världscuptävlingen får bidrag med 400 000 kronor.

I februari blir det också en Pridefestival, där Skellefteå skrudas i regnbågens färger. RFSU:s lokalavdelning får bidrag med 120 000 kronor.

Melodifestivalen

Dessutom satsar Skellefteå kommun miljonbelopp på den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen den 25 februari.

När vintern övergår till vår väntar spelfestivalen Nordsken i maj månad. Där får föreningen Nordskens vänner ett bidrag på 700 000 för att ordna festival och en branschdag. 

Kriterier behöver fyllas

Stora belopp till en rad evenemang alltså. Gemensamt för kommunens stöd är att flera kriterier blir uppfyllda, däribland att evenemanget ska visa att Skellefteå är en idérik och kreativ plats. Evenemanget ska också vara synbart i media och får spridning i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.