Lycksele lasarett. Arkivbild. Foto: SVT

Miljonrenovering av Lycksele lasarett påbörjas

Uppdaterad
Publicerad

I en del av utvecklingen av Lyckseles vårdverksamhet som går under projektnamnet ”Lycksele 2030” påbörjas det i slutet av sommaren en ombyggnation av Lycksele lasarett. 30 miljoner kronor kommer renoveringarna att kosta.

Som en del i ett långsiktigt projekt påbörjas en totalrenovering av byggnad 101, höghuset, på Lycksele lasarett i slutet av sommaren.

– Tanken är att vi ska ha en långsiktig plan för optimalt resursutnyttjande med flöden, processer och samnyttjande. Vårdverksamheter och övriga verksamheter har tidigare fått anpassa sig till befintliga lokaler, vilket har inneburit att det sällan blivit riktigt bra. Här har vi försökt att sätta oss ner och titta på hur behoven ser ut i dag och i framtiden, säger Isabelle Zemren, landstingets sjukhussamordnare i Lycksele.

Fastighetschefen: ”Ingen 'quick fix'”

I renoveringen kommer man bland annat att försöka samla kliniknära verksamheter och se över flöden kring kirurgi och ortopedi.

– Där får vi bort en massa onödiga steg. Vi vill bland annat föra verksamheter mer samman för att kunna samnyttja lokaler och utrustning. Tanken är också att landstingets primärvård ska flytta in till sjukhuset, säger Isabelle Zemren.

Beslutet gällande renoveringen av sjukhusplanen togs redan förra sommaren, och nu är det klart med budgeten för bygget som sätts igång i höst.

– Projektet är döpt till Lycksele 2030 eftersom det här är ingen ”quick fix”. Det händer saker inom vården hela tiden. Det som var väldigt rätt för fem år sedan är kanske inte alls aktuellt nu. Det finns nya smartare metoder, det går undan. Därför har vi inte fått en tilldelning på en jättestor summa pengar utan skriver fram projekten allt eftersom, berättar Eva Siewertz, fastighetsområdeschef för Skellefteå och Lycksele.

Vårdverksamheten på lasarettet ska enligt Siewertz inte påverkas av ombyggnationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.