Miljontals liter avloppsvatten har runnit ut i Skellefteälven efter elfel i pumpstation

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 350 000 liter avloppsvatten i timmen har runnit ut i Skellefteälven sedan i lördags, efter att Skellefteå kommuns största reningsverk drabbades av ett elfel. Först under tisdagskvällen kunde felet åtgärdas.

– Det är aldrig roligt när vi får en sådan driftstörning, men det har inte påverkat vattenförsörjningen, säger Stefan Johansson, avdelningschef vatten och avfall i Skellefteå kommun.

Under lördagen förlorade pumparna i Tuvans reningsverk i Skellefteå strömförsörjningen efter ett fel på en transformator, vilket Norran var först med att berätta. Elfelet ledde till att vattennivån i pumpstationen steg och att avloppsvattnet runnit ut i älven genom ett säkerhetsavlopp.

– Eftersom det här är den största stationen vi har är det mycket avloppsvatten som ska ut, omkring 350 kubikmeter i timmen, säger Stefan Johansson.

Stor utspädningseffekt

Eftersom reningen av dricksvatten sker 15 kilometer uppströms från Tuvan har inte Skellefteåborna påverkats nämnbart av felet, enligt Johansson.

– Att avloppsvattnet hamnar i Skellefteälven är ju aldrig bra, men eftersom det nu rinner 150-200 kubikmeter vatten i sekunden i Skellefteälven är utspädningseffekten stor. Dessutom är det ingen badsäsong nu, hade det varit det hade vi varit tvungna att gå ut och informera på ett mer omfattande sätt, säger han om hur Skellefteåborna påverkas av avloppsutsläppet.

Huvudproblemet löst

Vid 18-tiden på tisdagskvällen hade man fått igång den största avloppspumpen i reningsverket och därmed fått stopp på utflödet av avloppsvatten.

– Nu har vi fått bukt med huvudproblemet, nu ska vi fortsätta och ta nästa och nästa avloppspump i drift under morgondagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer