Foto: SVT

Miljontals svenskar såg Star Trek på 70-talet

Uppdaterad
Publicerad

Året var 1977 och Star Trek höll just på att etablera sig i svenska hushåll. Följ med på en resa i tiden och se hur Sverige reagerade på fenomenet.

1.33 miljoner svenskar. Så många såg åtminstone hälften av Star Trek-avsnittet ”Staden på tidens rand” när det sändes den fjärde mars 1977. Lika många klickade in en vecka senare för att se nästa avsnitt ”Krigsspel”. Det är 19 procent av Sveriges befolkning, då 6.98 miljoner stor.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjorde kring TV-tittande. Tittarna fick även bedöma programmet på en skala från ett till fem, där ett var ”mycket dåligt” och fem var ”mycket bra”. Båda avsnitten verkar ha tilltalat tittarna. ”Staden på tidens rand” fick 3.9 och ”Krigsspel” fick 4.1 i betyg.

Populärast var serien bland barn. 67 procent respektive 70 procent av Sveriges barn mellan 9-14 såg avsnitten.

Populära öronspetsar

I det nionde numret av veckotidningen Röster i radio-TV från 1977 beskrivs seriens huvudperson som ”en ytterligt plikttrogen herre” som är ”mycket noga med att inte intressera sig för någon av skeppets sköna kvinnor”.

Skribenten informerar även om att Leonard Nimoy, som spelar karaktären Kapten Spock, fått en hel del beundrarpost från den kvinnliga delen av seriens publik. Bland annat ska kvinnorna uttryckt en viss önskan om att känna på Mr Spocks öronspetsar.

Framtidsvisioner

Arnulf von Zedtwitz-Liebenstein, Johan Strand, och Per Pettersson, skolelever från Salem utanför Stockholm, fick svara på frågor om vad de tyckte om serien och om den kunde spegla framtiden.

De var lite oeniga kring det sistnämnda. Johan var optimistisk inför interplanetariskt resande och Per var skeptisk till nedstrålningsteknologi. Arnulf menade bestämt att några tidsresor inte skulle vara möjliga.

Att framtiden ännu inte inneburit något turer till andra planeter kan vi slå fast. Vad gäller resor i tid kan man väl däremot säga att det är fullt möjligt, om än inte fysiskt så åtminstone nostalgiskt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.