Färre estetelever till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Färre högstadieelever söker sig till kultur- och mediegymnasiet Midgårdsskolan till hösten och för första gången sen skolan startade har man inte lyckats fylla alla platser. En orsak kan bero på natur- och samhällsvetenskapsprogrammets ökade popularitet.

Det handlar främst om dom estetiska ämnena som inte längre lockar högstadieeleverna. Nationellt kan man se att fler elever väljer att söka sig i riktning mot natur- och samhällsvetenskap. Det här märks speciellt på Midgårdskolan, som erbjuder flest estetinriktningar i hela Umeå. En orsak till det låga intresset kan vara oron över möjligheten till jobb i framtiden.

– Man måste skaffa sig en riktig utbildning för att få jobb. Musiklinjen är en sjukt skön utbildning, men det känns som att man måsta vara mer allvarlig kring sitt val och tänka på framtiden. Musik är inte riktigt det bästa när det är så svårt att få jobb, säger eleven Hampus Israelsson.

– Folk kanske inte riktig vågar välja ett estetiskt ämne. Man kanske tänker att det inte gynnar en i framtiden så som samhälls- eller naturvetenskap skulle ha gjort och att man inte tar sig in på högskola och universitet, säger eleven Klara Lindwall.

Anledningen till det fallande intresset kan dessutom handla om den politiska debatt som förts de senaste åren, där man valt att fokusera på de tyngre natur- och samhällsvetenskapliga ämnena. Men från Midgårdskolans håll menar man att det är ett missförstånd att estetprogrammen skulle leda till arbetslöshet. Estetelver väljer oftast en annan yrkesbana senare i livet och fortsätter som lärare, socionomer eller poliser. Men om trenden fortsätter kan den komma att påverka skolans framtid.

– Det är klart att det kommer påverka Midgårdsskolan om det blir färre elever. Då får vi anpassa oss efter det. Det blir viktigare för oss att komma ut i allmänheten och informera om vilken studieförberedande utbildning estetprogrammet faktiskt är. Beroende på hur eleverna gör sina studieval så får eleverna tillgång till de flesta högskoleutbildningarna, och det är jag inte säker på att alla känner till, säger Håkan From, rektor på Midgårdsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.