Misstänkt fall av mässling upptäckt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn som besökt både primärvårdsjouren och Norrlands universitetssjukhus under veckan misstänks ha den smittsamma sjukdomen mässling. Sjukvården arbetar nu med att kontakta personal och patienter som kan ha utsatts för smitta.

– Mässling är så pass ovanligt ute i samhället, så vi försöker förstå oss på hur det kan ha gått till, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare inom Region Västerbotten.

Barnet har besökt sjukvården både i onsdags och i fredags och under dessa besök togs det prov på barnet som visar en stark misstanke om mässling.

Under söndagen har Stenmark med personal försökt kartlägga den personal och de patienter som vistas i samma lokaler och samtidigt som barnet samt hur barnet har smittats.

Många människor ska kontrolleras

– Det handlar om många människor, säger Stenmark.

De kommer att kontaktas och sedan undersöks hur gott vaccinskydd dessa personer har.

– Vi kommer att informera dem och sen även i vissa fall då komplettera vaccinationen, säger Stephan Stenmark.

Han poängterar att det råder ett gott vaccinationsläge i Västerbotten. Barn vaccineras vid två tillfällen. Det första vid 18 månader och sen i mellanstadiet. De allra flesta som är födda före 1960 har haft mässling och är då immuna.

– De personer vi kontrollerar kan ju vara under 18 månader och har inte fått sin första vaccination, säger han.

”Vill inte ha misstänkta mässlingsfall i väntrum”

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Då sprids små droppar med viruset i. Viruset fortsätter sedan att spridas genom luften och kan till exempel spridas genom flera rum eller i en hel trappuppgång. 

Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk.

– Det viktigaste är om du misstänker att du blivit smittad, ring 1177 och rådgör. Om beslutet blir att ta sig till en vårdinrättning kan den förvarnas och vi kan ta emot patienten på rätt sätt, säger Stephan Stenmark.

– Vill inte ha misstänkta mässlingsfall i väntrum.

Symptom mässling:

Visa

Symptom på mässling är hög feber, torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon samt utslag som först är ljusröda och sedan blir mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer