Båda männen som suttit frihetsberövade misstänka för dödsskjutningen släpptes idag på fri fot. Foto: Tommy Forsgren, SVT / Samuel Pettersson, TT

Misstänkta för dödsskjutningen på Ersboda frisläppta

Uppdaterad
Publicerad

De två män som suttit frihetberövade misstänkta för mord och mordförsök efter dödsskjutningen på Ersboda i Umeå släpptes på fri fot på onsdagen. – Det var inte vad jag hade räknat med, säger Oskar Lundberg, åklagare.

En man dog och två män skadades vid skottlossningen på Ersboda i Umeå den 23 januari. En fjärde person utsattes för mordförsök. Bara några timmar efter skjutningen anhölls 32-åringen i sin frånvaro. Han greps några dagar senare.

Sedan dess har mannen suttit frihetsberövad. Under onsdagen frisläpptes han efter en omhäktningsförhandling vid Umeå tingsrätt. 32-åringen är fortfarande misstänkt för mord och mordförsök.

– Det var inte vad jag hade räknat med, säger åklagaren Oskar Lundberg, och fortsätter:

– Men individen är alltjämt misstänkt, det är inte så att han avförs från utredningen.

Tingsrätten menade att bevisningen inte räcker för att hålla honom fortsatt frihetsberövad. Samtidigt poängterar man i beslutet att det finns besvärande omständigheter.

– Men det räckte inte till sannolika skäl och eftersom det är förundersökningssekretess kan vi inte redogöra för hur vi resonerat, säger Olof Johnson, rådman vid Umeå tingsrätt.

”En omfattande utredning”

Under måndagen anhölls ytterligare en person för mord och tre mordförsök efter skjutningen på Ersboda i Umeå. Även han släpptes på fri fot under onsdagen.

– Den personen är inte heller avförd från utredningen, säger Oskar Lundberg.

Båda männen nekar till brott. Polisen väntar på analyser som kan betyda mycket för utredningen.

– Det är frågan om en omfattande utredning men mycket återstår. Inte minst fråga om analyser vi väntar på. Det är fortfarande intressanta personer som ska höras. Både personer som inte hörts tidigare men även personer som ska höras igen, säger Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.