Den mordmisstänkte 30-åringen hördes i rättegången efter dödsskjutningen på Ersboda. Foto: Samuel Pettersson/TT

Misstänkte 30-åringen nekar till all inblandning

Publicerad

Under fredagseftermiddagen hördes den mordmisstänkte 30-åringen i rättegången efter dödsskjutningen på Ersboda. 30-åringen nekar till all inblandning och menar att han aldrig varit på brottsplatsen.

– Jag har ingen aning om varför mitt dna finns där, säger han om en arbetshandske som hittats vid brottsplatsen.

Efter lunch på fredagen hördes den misstänkte 30-åringen och åklagare Andreas Nyberg undrar om det är något han själv vill börja med att berätta.

– Jag vet ingenting om händelsen, jag har inte hört något och har ingen information alls, säger han.

Åklagaren undrar om han har något alibi för kvällen den 23 januari.

– Jag kommer inte ihåg den kvällen, så jag har inget alibi.

”Aldrig varit på mordplatsen”

Han berättar att han vid tiden för mordet festade mycket, han brukade missbruka både cannabis, alkohol och kokain.

30-åringens telefon har vid tiden för skjutningen varit uppkopplad mot en mobilmast i närheten. Något minne av att han skulle ha varit där och då säger han sig inte ha, men säger sig ha varit på fest i närheten ett flertal gånger.

– På brottsplatsen har jag aldrig varit. Hos XX som bor bredvid har jag festat flera gånger, men aldrig varit på brottsplatsen.

Åklagaren undrar om det rent av kan vara så att han beväpnat sig, åkt till Ersboda och skjutit och sedan glömt det, med anledning av han säger sig sakna minnesbilder.

– Nej, något sådant hade man kommit ihåg oavsett, säger han.

Ingen förklaring till dna-fynd

Att 30-åringens dna, tillsammans med en annan persons dna, hittats i en handske som återfunnits på mordplatsen har han ingen förklaring till. Men menar att han hela sitt liv arbetat med händerna och menar att han haft åtskilliga par genom åren.

– Jag har väl haft på mig dem någon gång. Det har varit öppet hus hos mig, någon kanske har tagit med dem från mig någon gång. Jag ser inget värde i sådana hanskar.

30-åringen får även frågor om han har tillgång till ammunition. Åklagaren hänvisar till en film från i somras, fem månader efter mordet, som återfunnits i den misstänktes telefon där hans hand syns och i den ligger det ammunition.

– Det var patroner som jag hittade i min brevlåda i somras. Misstänkte att det var riktat som ett hot från mitt ex nya.

Efter drygt 40 minuter är förhöret med den misstänkte över och förhandlingarna avslutades för dagen. Förhandlingarna återupptas på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.