Mobiltäckningen för dålig trots teknikutveckling

Uppdaterad
Publicerad

På många platser i Västerbotten kan det vara svårt att nå larmnumret 112 eftersom mobiltäckningen är för dålig. Idag debatterade norsjöpolitikern Isak From problemet med IT-minister Anna-Karin Hatt (C).

Enligt socialdemokraten och västerbottningen Isak From har mobiltäckningen också blivit sämre i glesbygdsområden senaste åren, trots att teknikutvecklingen går så snabbt.

– Vi har nu en situation där marknaden lever på digitaltjänster på mobila bredbandet och därför så investerar man i huvudsak i befolkningstäta områden, konstaterar han krasst och fortsätter:

– Jag tycker att man ska nyttja ny teknik, det är marknaden som framförallt ska sköta det här men där marknaden inte fullt ut orkar måste också politiken gå in och tydligt reglera det här, menar han och understryker att samhället måste ta det övergripande ansvaret.

”Vi har en bra mobiltäckning”

IT-ministern håller med om att det är viktigt att alla ska kunna larma, men ger en annan bild.

– Vi har en mycket bra mobiltäckning i Sverige mot bakgrund av hur glesbefolkat landet är, framhöll hon i riksdagens interpellationsdebatt.

”Regeringen tar ansvar”

Och hon tycker att regeringen tar sitt ansvar.

– Bara de senaste månaderna har vi ju fattat särskilda regeringsbeslut där Post och telestyrelsen har varit ute i verkligheten och mätt mobiltäckningen, de går ju just nu igenom alla de utbyggnadsplaner operatören har och de kommer att återkomma till regeringen med ett förslag till en långsiktig plan hur vi ytterligare kan påskynda mobilnätsutvecklingen, säger Anna-Karin Hatt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.