Foto: SVT

Moder Mothanna Magid får uppehållstillstånd i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I november 2015 greps flyktingen Moder Mothanna Magid misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Nu berättar han att hanfått uppehållstillstånd i Sverige.
– Jag är precis så glad som jag kan. Nu börjar mitt liv, precis som för alla andra, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Det var i november som Moder Mothanna Magid greps under dramatiska former i Boliden utanför Skellefteå i Västerbotten. Han greps av den nationella insatsstyrkan. Hela samhället skakades av den stora polisinsatsen och misstankarna om att en terrorist bott där i flera veckors tid.

Misstänktes planerar terrordåd

Moder Mothanna Magid misstänktes för att ha planerat ett terrordåd i Stockholm enligt den häktningsframställan som lämnades in.

Men det visade sig vara helt fel. Några dagar senare släpptes han fri och avskrevs från alla misstankar. Då visste han inte att hans namn var känt i hela Sverige och att livet skulle förändras. Han har levt med ständiga hot, både via social medier och via posten.

Fick 12.000 kronor av staten

Han krävde en miljon i skadestånd av staten, men beviljades 12.000 kronor. Ett år efter dramat träffade SVT honom på en pizzeria i norra Sverige. Då kämpade han för att få ett uppehållstillstånd, men prognosen såg mörk ut, då asylreglerna skärpts och hans namn fanns kvar på en särskild lista.

”Nu börjar mitt liv”

Men nu berättar han för SVT att han har fått uppehållstillstånd i Sverige i tre år.

– Jag är precis så glad som jag kan. Nu börjar mitt liv, precis som för alla andra, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Vad tänker du om allt du gått igenom sedan du kom till Sverige? Hur har det varit?

– Det var svårt precis efter att det hände, men nu är allt bra. Jag har försökt glömma allt som ha hänt med mig, säger han.

Nu ska han arbeta i några år, sedan drömmer han om att utbilda sig till läkare.

– Den är både min och mammas dröm, säger han.

Advokaten: Ljusglimt i mörkret

– Det här är ett glädjande besked, en ljusglimt för honom i mörkret. Hans namn ska ha tagits bort från spärrlistan och migrationsverket har gett honom uppehållstillstånd i tre år, säger advokaten Peter Ataseven till SVT.

Migrationsverket bekräftar uppgifterna:

–  Vi kan bekräfta att en person med det namnet har fått ett bifalls beslut i sitt uppehållstillståndsärende, säger Alexandra Elias på pressjouren till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.