Pia Kristiansson, tf verksamhetschef över Glesbygdsmedicinskt centrum, hoppas att drönarna ska kunna ersätta en del bilburna transporter. Foto: Pressbild.

Moderna ”brevduvor” ska förbättra vård i glesbygd

Publicerad

Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och Region Västerbotten beviljas 6,2 miljoner kronor för ett drönarprojekt som ska underlätta för vårdtransporter i glesbygd.

Projektet TRALLA (transporter av lätta laster) går ut på att med drönare kunna transportera prover, läkemedel, och utrustning på upp till åtta kilo längs en sträcka på 70 kilometer. Förhoppningen är att detta ska förbättra vården på mindre orter.

– Med hjälp av vår tids brevduvor kan vi förhoppningsvis ersätta vissa bilburna transporter och samtidigt öka tillgängligheten till vård i glesbygden, säger Pia Kristiansson, tf verksamhetschef över Glesbygdsmedicinskt centrum, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer