Företaget Soksbo i Skellefteå bygger modulhus, färdiga lådor som monteras in i en metallstomme. Foto: Soksbo

Modulhusen har blivit mode igen

Uppdaterad
Publicerad

Det är kanske inte stort, inte så flashigt, men jämförelsevis billigt. Modulhusen har blivit mode igen när det gäller att bygga bostäder billiga nog för förstagångsflyttare, nyanlända flyktingar eller ensamstående med liten plånbok.

Företaget Soksbo i Skellefteå bygger modulhus, färdiga lådor som monteras in i en metallstomme. 

– Det är stora lådor i princip, tvårummare på 43 m2, berättar ägaren Stefan Lundström, som driver företaget tillsammans med sin fru Catrine.

Liknar baracker

Kallhyran ligger på 5 200 kronor. Elkostnaden varierar mellan 200 och 600 kronor, enligt ägaren.

Det låter som baracker?

– Vi har diskmaskin och tvättmaskin alla lägenheter, ekkök och laminatgolv, det är glasväggar i duschen.

– Vi har valt någon mitt emellan när det gäller standard. Det jag ser som enda skillnad är att de andra har ett riktigt ekgolv. De har också kakel klinker, men det är bara ett ytskift.

Bra respons

– Vi har väldigt bra respons för att de väldigt bra ljudnivå, säger Stefan Lundström.

Lundström säger att han bygger bostäder för 12 000 kronor per kvadratameter inklusive moms. Standardpriset för nya bostäder ligger oftast mellan 20 000 och 25 000 kronor.

Företaget har byggt ett 40-tal lägenheter nära studentområdet i Skellefteå. Nu planeras 62 lägenheter på Nyckelgatan

– Det blir 30 tvåor och 32 ettor, man kan dela en sån här volym också. Det är inte bara studenter som frågar efter såna här bostäder . Det är många ensamstående som inte vill bo så dyrt, säger Stefan Lundström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.