Undersköterskan Micaela Wiklund och sjuksköterskan Martina Edberg berättar om möglet på avdelningen i klippet. Foto: SVT

Mögel på kirurgavdelning i Skellefteå – personal och patienter evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på kirurgavdelning 2 på Skellefteå lasarett upptäckte en blöt vägg i personalrummet. När väggen togs bort hittades mögel i både väggen och på golvet.

Det var en vattenläcka från planet ovanför som gjorde att vatten runnit ner till kirurgavdelningen. Väggen i personalrummet och en vägg på avdelningen där personalen förvarar sina väskor har nu drabbats av mögel.

– Folk har känt sig täta och snoriga. Några kollegor har fått gå hem för dagen för att de inte klarat av att vara kvar, säger sjuksköterskan Martina Edberg.

Omedelbart skyddstopp

Vårdförbundet har nu utfärdat ett skyddstopp på avdelningen vilket innebär att man försöker flytta vårdplatserna till en annan avdelning.

– Vi kommer försöka att evakuera avdelningen så fort vi har några evakueringslokaler. Vi hjälps åt att hitta en lösning, säger verksamhetschefen Lotta Hjelte Löfgren.

Hör personalen om vattenskadan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.