Joakim Bergström och mamma Ann-Sofie Brömster laddar för SM. Foto: SVT

Mor och son i fartfylld SM-satsning

Publicerad

På söndag gäller det för rallycrossföraren Joakim Bergström från Robertsfors. Då tävlar han i SM-veckan i Söderhamn med sin ombyggda S40.

Joakim Bergström började tävla när han fyllde 15 år. Sedan dess mamma Ann-Sofie alltid hjälp till på tävlingarna. Nu tillhör han norrlandseliten i rallycross 2400 kubik.

– Mamma har alltid hjälp mig och stöttat mig, säger Joakim Bergström.

– Det är kul att fått vara med. Jag brukar ordna fram fika och tvätta upp bilen. Alltid finns det något att göra, berättar mamma Ann-Sofie Brömster.

Joakim Bergström kör en ombyggd Volvo S40 där bara karossen är orginal. Allt annat är plockat från en Volvo 240. 250.000 kr har han betalt för bilen som han sedan själv fixat till en del på.

Hoppas på pallen

Nu gäller det SM veckan i Söderhman för Joakim där han hoppas komma på pallen.

– Det handlar om att köra lugnt och klokt så man inte kör sönder bilen i onödan.

Är det lätt att köra sönder en rallycrossbil?

– Om man går ihop med någon i närkamperna kan det fort gå sönder ett styrstag, och då är är den dagens förstörd, säger Joakim.

Nytt garage

För Joakim handlar framtiden också om ett nytt garage i Robertsfors. Det skulle ge mer plats för bilen.

– Det är helt nödvändigt om man håller till i toppen i rallycross. Nu har jag till exempel ingen lyft, utan måste krypa under bilen för att laga. Det är en kul men dyr sport. Att få sponsorer är inte det lättaste, avslutar Joakim Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.