Mördarfluga på väg mot Norrland

Publicerad

En ny fluga som hotar bärodlingar och kan ge sig på även vilda bär som hallon och blåbär, är på väg upp genom Sverige. Enligt kartor som visar potentiell spridning kan den nå Västerbotten.

Suzuki-flugan, den så kallade mördarflugan, ställer redan till ett elände för frukt- och bärodlare i Europa. Enligt Jordbruksverket är den en släkting till bananflugan men till skillnad från den ger sig den här på bär och frukt redan i själva mognadsfasen, och det finns exempel på odlare i Frankrike och Italien som förlorat 80 procent av skörden.

”Delar av Europa kan koloniseras”

År 2014 upptäcktes den i södra Sverige och två år senare i tre olika områden söder om Stockholm.

 - Som jag tolkar den information som finns kan stora delar av Europa koloniseras av den här och enligt den här kartan över potentiell spridning så verkar den kunna etablera sig längs Norrlandskusten upp till Umeå, berättar Anders Lindström som är entomolog vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Däremot vet jag inte om den någonstans blivit ett problem ute i skogar med vilda bär. Han understryker dock att utifrån vad han själv känner till så är det svårt att än så länge dra några som helst slutsatser.

Viktigt att övervaka

Ungefär detsamma konstaterar Jonas Sandström som är konsulent vid Artdatabanken.

– Bedömningen som den ser ut nu är att utbredningen inte blir våldsam men den kommer ju definitivt att etablera sig i naturen någonstans, det har vi sett i England. Enligt Jonas Sandström är det viktigt att ha flugan under övervakning och Jordbruksverket uppmanar allmänheten att rapportera misstänkta fynd av insekten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer