Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kladdig och obehaglig” – se kampen mot mördarsniglarna i Vilhelmina. Foto: Berno Jonsson, SVT

Mördarsniglar har etablerat sig i norr – experter förvånade: ”Anpassat sig”

Publicerad

I mitten på 1970-talet upptäcktes den första mördarsnigeln i Sverige. De har nu etablerat sig ända uppe i inre Lappland vid Vilhelmina. Något som förvånat experten.

– Jag trodde aldrig att de skulle etablera sig så här långt i norr. Men uppenbarligen klarar de kalla vintrar också. De har anpassat sig, säger Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Mördarsnigeln är en invasiv art som lever på levande och döda växter och djur och ställer till stor skada i odlingar och trädgårdar.

Enligt Länsstyrelsen i Västerbotten har det hittats mördarsniglar i Skellefteå, Umeå, Nordmaling, Bjurholm och Vilhelmina.

– De har förmodligen kommit med andra växter och jord från södra Sverige och eftersom de förökar sig väldigt snabbt rekommenderar vi att så fort som möjligt fånga och avliva dem genom att klippa isär eller lägga dem i frysen, säger Linda Backlund som är naturvårdshandläggare och samordnare kring invasiva arter vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Har anpassat sig till vårt klimat

Ted von Proschwitz, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum, menar att mördarsnigeln har gynnats av klimatförändringarna men också lyckats anpassa sig.

– Det har blivit ett naturligt urval och arten har anpassat sig till att klara kalla vintrar också. Den är omöjlig att utrota. Det har gått alldeles för långt. Den här arten är förskräckande och är en av landets värsta invasiva arter, säger Ted von Proschwitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.