Den 30-årige man som nu sitter häktad misstänkt för dödsskjutningen i Umeå tidigare i år har vid flera tillfällen dömts i tingsrätten. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Mordmisstänkte 30-åringen i Umeå dömd för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige man som nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för dödsskjutningen på Ersboda i Umeå är tidigare dömd för flera brott. Nu misstänks han på nytt men nekar till brott.

Frivården gjorde ifjol en särskild personutredning kring mannen, något VK var först att rapportera, som ger en inblick i 30-åringens kriminella förflutna. Sammanlagt förekommer han under 16 avsnitt i belastningsregistret och är dömd för en varierad brottslighet.

Senast han dömdes var i november 2018 då tingsrätten slog fast att han gjort sig skyldig för bland annat olovlig körning, grovt brott, och grovt rattfylleri. Dessförinnan har han vid flera tillfällen dömts för narkotikarelaterade brott, rattfylleri, och stöld. Mannen är även dömd för misshandel och olaga hot.

Dödsskjutning på Ersboda

I samband med att personutredningen gjordes, vilket var cirka tre veckor innan mannen senast blev dömd, bedömde Frivården risken för att mannen skulle återfalla i brott som medel. Omkring tre månader senare, den 23 januari, inträffade dödsskjutningen på Ersboda.

30-åringen var tidigare anhållen skäligen misstänkt för brottet men släpptes av polis. Nu har han alltså gripits på nytt och sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mord och tre fall av försök till mord. Mannen nekar till brott.

Åklagaren har en månad på sig att avgöra om åtal ska väckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet