Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nils Källström berätta om varför det har startat en namninsamling för att bevara Carlsskogen i östra Umeå. Foto: SVT, Lukas Deininger

150 villatomter planeras i Carlsskogen i Umeå – starkt motstånd mot bostadsområdet

Publicerad

Umeå kommun har planer på 150 villatomter i Carlsskogen som ligger öster om Gimonäs. Flera boende i området är kritiska till planerna och menar att skogen måste bevaras. Nu har man startat en namninsamling och hoppas kunna stoppa planerna.

– Vi vill visa politikerna att det är många som står bakom detta, säger Nils Källström som är en av initiativtagarna.

I Carlsskogen, området mellan Grössjön, Gimonäs och Holmsundsvägen, har byggnadsnämnen i Umeå kommun nu fattat beslut om att inleda planarbete för ett bostadsområde.

Kommunens byggnadsnämnd inledde planarbeten för området öster om Gimonäs. Runt 150 villatomter kan byggas från och med 2032.

Det här har väckt stark kritik från boende i anslutning till Carlsskogen. Nu har man bildat ett nätverk och börjat samla underskrifter för att stoppa kommunens planer. Målet är 5 000 namnunderskrifter.

– Vi vill bevara skogen, säger Nils Källström som är en av initiativtagarna.

Viktigt område för många boende

Han menar att området uppfyller flera viktiga funktioner. Bland annat är Carlsskogen ett viktigt rekreationsområdet för många som bor i området.

– Alla har inte en stuga eller bil för att ta sig ut i naturen, säger han och fortsätter:

– 20 000 personer har det här som sin närmaste naturupplevelse.

Genom området går också Gimonäs elljusspår som kan behöva flyttas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer