Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kanske inte kan ta emot nybörjare” – hör verksamhetschefen Beatrice Hammar om Kulturskolans framtid i Umeå. Foto: SVT/Julia Pohjanen

Musikelever riskerar att bli utan undervisning i höst

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i höst kommer inte Kulturskolan i Umeå kunna ta emot elever innan klockan 16. Det beror på att Midgårdsskolan kommer få fler elever till hösten och därmed inte kan fortsätta att dela lokaler med Kulturskolan.

– Vi kanske inte kommer kunna ta emot nybörjare till hösten, säger Beatrice Hammar, verksamhetschef Kulturskolan.

Från och med i höst kommer inte Kulturskolan i Umeå kunna bedriva verksamhet innan klockan 16. Det beror på att Midgårdsskolan har ökat antalet elever till hösten och nu kommer lokalerna inte kunna delas, som tidigare gjorts i 20 år.

Beslutet kom som en chock.

– Hade vi fått mer framförhållning hade vi kunnat agera lugnare och mer långsiktigt. Nu blir det många ad hock- lösningar som inte är bra för varken personal eller elever, säger Beatrice Hammar, verksamhetschef Kulturskolan.

Peter Vigren (S) är ordförande i gymnasienämnden i Umeå kommun. Han säger att det är en komplex fråga som pågått länge och väntas pågå ännu längre.

– Gymnasieskolan är en lagstadgad verksamhet som äger rum under dagtid, så det här blir konsekvensen. Det kommer alltid uppstå intressekonflikter men den här frågan är inte slutdiskuterad, säger Peter Vigren (S) till Sveriges radio.

SVT har sökt Peter Vigren (S) utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.