I klippet berättar sektionschefen Madeleine Wahter mer om vilka utmaningar Arbetsmiljöverket har när man kontrollerar en arbetsplats som Northvolt. Foto: Marit Israelsson/SVT

Arbetsmiljöverket bekräftar brott mot arbetsmiljölagen vid Northvolt i Skellefteå

Publicerad

Arbetsmiljöverket har vid inspektioner för att kontrollera arbetstidslagstiftningen hittat brister hos en handfull företag verksamma med att bygga batterifabriken i Skellefteå. 

– Det handlar om långa arbetsdagar och att man jobbat natt under nattarbetsförbud, säger Madeleine Wahter, sektionschef.

När inspektörer från Arbetsmiljöverket var på plats vid fabriksbygget begärde de in arbetstagares arbetstider för olika tidsintervall och har sedan på olika sätt kontrollräknat. 

– Vi tittar inte på enstaka dygn utan en längre beräkningsperiod och det har resulterat i krav på åtgärder, säger Arbetsmiljöverkets sektionschef Madeleine Wahter.

Batterifabriken Northvolt

Sektionschefen: ”Det är allvarligt”

Ärendena har alltså ännu inte kommit så långt att det finns beslut om eventuella sanktionsavgifter. 

– Vårt arbete handlar om att säkerställa att arbetstagarna får den vila och återhämtning som behövs mellan arbetspassen. Det är allvarligt om så inte sker, säger hon och fortsätter: 

– Det är klart att det uppstår fler risker när man är trött helt enkelt.

Långa arbetsveckor utan kollektivavtal

SVT nyheter har begärt ut handlingar rörande bygget av batterifabriken i Skellefteå från Arbetsmiljöverkets diarium. De visar att det finns ett antal ärenden som rör arbetstider. Stor del av informationen är sekretessbelagd. Men handlingarna visar att arbetstagare gör långa arbetsveckor och att företag inte har kollektivavtal. 

Det är svårt att i nuläget ge en siffra på hur många arbetare det handlar om eftersom det finns så många underentreprenörer och antalet utstationerade arbetare från andra länder ständigt förändras.

Svårt att kontrollera

För Arbetsmiljöverket är det komplicerat att kontrollera en arbetsplats som Northvolt, bland annat eftersom all kommunikation måste ske i första hand på engelska. 

I klippet berättar sektionschefen mer om vilka utmaningarna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet