Myntfynd vid krigets Ratan

Publicerad

Märkesåret 1809 märks extra mycket den här veckan för femteklassare i Robertsfors kommun. De gör nämligen utgrävningar på historisk mark i Ratan, där kriget utkämpades för 200 år sedan. Och ett intressant fynd har gjorts.

Scenen har förändrats ordentligt sedan 1809. Då dundrade de svenska kanonerna på Ledskär vid Ratan mot anfallande ryssar. Idag står skogen tät där kanonkulorna flög, och stridslarmet har bytts mot skrapet av arkeologspadar.

Det är skolelever från Robertsfors kommun, och även från Vännäs, som under veckan får handgripliga lektioner i historia och arkeologi av experter från Umeå universitet och Västerbottens museum. Trots att skansen stått på Ledskär i 200 år har den inte grävts ut av arkeologer tidigare.

– Vi gräver precis på platsen där svenskarna hade ställt upp sina kanoner, berättar Thomas Larsson, professor i arkeologi vid Umeå universitet.

– Här skulle man till exempel kunna hitta druvhagel, som var den tidens splitterbomber. Eller knappar och andra småsaker som soldaterna vid kanonerna kan ha tappat. Kritpipor skulle man också kunna hitta – de var nästan engångspipor som man bara använde ett par gånger innan man slängde dem.

– Det är ju kul att få komma ut ur klassrummet, tycker en av de grävande eleverna, Linnea Stenberg från Åkullsjöns skola.

– Fast det är mest sten och torv vi hittat...

Mynt från början av 1800-talet

Även om det mest varit vanliga stenar som dykt upp under utgrävningarna har eleverna gjort ett fint fynd, fast från lite senare år. Det är ett mynt från Karl XIV Johans regeringstid, ganska slitet men med valspråket fullt läsligt: Folkets kärlek, min belöning.

– Vi hoppas ju att få veta mer om den här platsen, och att eleverna ska bli intresserade av sin egen historia, säger Susanne Sundström från Västerbottens museum.

Men det är inte bara utgrävningar. Eleverna får också ett ordentligt excercispass under befäl av historikern Martin Hårdstedt, och en rundvandring till de andra historiskt intressanta delarna av Ratan.

Göran Zackari

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer