Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör specialistläkaren Nadine Raab berätta om varför fler igångsättningar är ett problem. Foto: Ida Sandberg / SVT

Nadine Raab, specialistläkare på förlossningen i Umeå: Problem med fler igångsättningar

Uppdaterad
Publicerad

På förlossningen i Umeå ser man en trend att fler kvinnor vill få förlossningen igångsatt – utan att det finns medicinska skäl. Specialistläkaren Nadine Raab säger att det är ett problem av många anledningar.

– Att sätta igång en livmoder som inte är värkberedd ger fler komplikationer, det ger fler kejsarsnitt, det tar längre tid, ger större bristningar, säger hon.

På förlossningen på Norrlands universitetssjukhus har de ofta flera igångsättningar per dag. Man har märkt att fler kvinnor önskar att bli igångsatta utan att det finns ett medicinskt skäl.

– Det har blivit mer populärt, man tar reda på mer information idag och pratar om det på ett annat sätt och då ökar oron också, säger Nadine Raab, specialistläkare på förlossningen i Umeå.

Förlossningsvården i Västerbotten

För några år sedan gjordes en studie som visade att det var en bättre överlevnad för barnen för de kvinnor som sattes igång i vecka 41 istället för vecka 42. Efter detta ökade antalet igångsättningar när flera regioner ändrade riktlinjerna.

– Många blev oroliga att gå över tiden efter studien. Men det är inte att gå över tiden att gå några dagar över sitt beräknade datum, säger Lena Ekström, barnmorska på Tegs familjecentral.

Väga för– och nackdelar

Det är läkaren som bestämmer om en förlossning ska sättas igång och att man då måste väga för– och nackdelar.

– Är det så att en kvinna är så orolig att hon inte kan sova på nätterna då blir ju det i sig ett problem, säger Nadine Raab.

Hon tror att attityden till igångsättning kan ändras om kvinnorna tidigt får information om vad det innebär.

– Det är inte så många förlossningsläkare eller barnmorskor som vill gärna vill bli igångsatta om det inte är medicinskt motiverat, säger Raab.

Hör specialistläkaren Nadine Raab i klippet om problemen med fler igångsättningar.

Så ökar igångsättningar i landet:

Under 2019 och 2020 ökade andelen igångsättningar vid förlossningar betydligt mer jämfört med tidigare års utveckling, från 19 procent år 2018 till 25 procent år 2020.

Störst ökning skedde i graviditetsvecka 41 under 2020 där andelen förlossningar som startade med induktion fördubblades, från 21 procent år 2019 till 42 procent år 2020.

Andelen förlossningar i vecka 41 som sattes igång år 2020 varierade stort mellan landets regioner, från 16 procent av förlossningarna i Östergötland till 72 procent av förlossningarna i Uppsala.

(Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet