Lorents Burman (S) gillar att det föreslagna bronamnet har anknytning till en lokal plats. Foto: SVT

Så blir namnet på nya bron över älven i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Namnberedningen hade två tänkbara namn på den nya centrumbron i Skellefteå: Nordanåbron eller Karlgårdsbron. Nu ser det ut att bli det senare, till boendes stora förtret.

Själva brons vara eller icke vara har varit en omdebatterad fråga under många år, men när det gäller namnet på den blivande bron så tycks politikerna tämligen överens. I alla fall i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Karlgård är en av Skellefteås äldsta bevarade gårdar och har enligt namnberedningen rötter tillbaka till Skellefteås tidigaste industri- och kulturhistoria med skeppsvarv och andra verksamheter.

Centrumbron i Skellefteå

Vill inte förknippas med ökad biltrafik

Ingegerd och Ilka Saarinen som bor där tycker att det är positivt att man ger platsen det erkännande den förtjänar, men protesterar samtidigt i en skrivelse till kommunstyrelsen mot själva valet av namn. De vill inte att Karlgård ska förknippas med en sådan hälsoskadlig verksamhet som bron kommer att utgöra i och med ökad biltrafik.

I klippet berättar kommunalrådet Lorents Burman (S) varför han gillar namnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centrumbron i Skellefteå

Mer i ämnet