Klara Bagger var 4 månader när hon började äta frukt och grönt. – Hon grimaserade i början men sen gick det jättebra, säger mamma Emma. Foto: SVT

Klara i Umeå var med i smakstudien – så gick det sen

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Nordström Bagger var med i Umeå universitets stora koststudie och dottern Klara var bara fyra månader när hon fick sin första smaksensation.

— Jag tycker att studien var väldigt intressant. Framförallt som nordiska smakerna som man inte tänkt på innan och att det finns ett hållbarhetsperspektiv, säger mamma Emma Nordström.

Klara Bagger var 4 månader när hon genom OTIS (Optimerad tilläggskoststudie) fick börja med nordisk kost. Steg för steg fick hon pröva både sura och beska frukter och grönsaker och när Klara var 1,5 år var hon studerad och klar.

— Vi började med så kallade smaksensationer som till exempel majrovapure, som ingen av oss hade provat tidigare, tranbärspure och mer vanliga saker som ärtpure och broccolipure. Men det var en del smaker som man inte är så van vid, berättar mamma Emma Nordström.

Idag är Klara fem år och vi besökte familjen Bagger-Nordström under en middag.

Kolla in hur Klara äter idag i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.