En narkotikahund kan komma att söka igenom centralskolan i Åsele. Hunden på bilden har inget med med artikeln att göra. Foto: TT. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Narkotikahund ska söka igenom skola

Uppdaterad
Publicerad
Åsele centralskola har tecknat ett avtal med den lokala polismyndigheten om att arbeta för en trygg och drogfri skolmiljö. Detta innebär att en narkotikahund kan komma att söka igenom skolan.
– Det här är enbart i förebyggande syfte, säger skolchefen Yvonné Nordlander.

Avtalet som tecknats mellan Åsele centralskola, som har klasser från årskurs ett till nio, och lokalpolisområdet södra Lappland handlar om att man gemensamt ska arbeta för att hålla droger borta från skolan.

”Arbetet kommer att ske genom besök av polis i skolan samt att skolan aktivt jobbar för en drogfri miljö. En del i överenskommelsen är att polisen kommer att söka igenom skolan med hjälp av narkotikahund”, skriver skolchefen Yvonné Nordlander i ett informationsdokument.

När SVT Nyheter Västebotten når henne menar hon att beslutet gällande narkotikahund handlar om att agera i förebyggande syfte.

– Att vi måste gå ut med information till vårdnadshavarna är nytt för i år. Om man skulle vilja gå in med en narkotikahund måste man förvarna att det kan hända, det ingår i den nya överenskommelsen, säger hon.

”Inte aktuellt”

Informationen har gått ut till vårdnadshavare samt meddelats via kommunens hemsida. Men det betyder inte nödvändigtvis att en narkotikahund ska genomsöka skolan regelbundet.

– Det är inte aktuellt att gå in med några hundar nu utan det är i förebyggande syfte. Det är bara utifall att misstanken om droger i skolan skulle uppstå, då kan vi ringa efter hunden och visa att vi har informerat, säger Nordlander.

Hur ser problemet med droger ut vid skolan?

– Ingenting, vi har inga problem. Det har inte varit några problem utan nu jobbar vi aktivt förebyggande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer