Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som en musiksatt reklamfilm” – se knarkbeslaget och videon som de misstänkta lagt ut för att sälja narkotikan. Foto: Ur förundersökningen

Narkotikaliga i Umeå sprängd – tre kända kriminella åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre kända kriminella misstänks ha bedrivit omfattande narkotikahandel i Umeå. Med hjälp av en video ska de ha marknadsfört drogerna på internet.

Nu åtalas trion misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Det är ju ett stort beslag och det kommer få effekt på marknaden, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Privatpersoner och grannar slog larm om en misstänkt doft i trapphuset, som man anade var narkotika. Polisen insåg att en känd kriminell man bodde på adressen och beslutade att en husrannsakan skulle genomföras.

I lägenheten hittades fyra kilo amfetamin, bland annat i skafferiet. En narkotikahund sökte igenom vindsförrådet – där hittades ytterligare två kilogram amfetamin.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

– Hunden hittade narkotikan bland annat i en väska som stod undangömd och bakom en gipsvägg, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Återvände till lägenheten – greps av polis

Samtidigt som polisen genomförde husrannsakan återvände den misstänkte mannen som bor i lägenheten dit. Han greps av polis och en liten stund senare kom hans granne, en av de misstänkta, till lägenheten. Även han greps.

En tredje person är också misstänkt för grovt narkotikabrott. Han släpptes på fri fot efter inledande förhör, men bevisningen stärktes när åklagare fick resultatet av telefontömningen.

– Jag hävdar att det är tre personer som tillsammans haft det här som affärsidé. De har köpt ett större parti och deras tanke har varit att sälja narkotikan i Umeåtrakten och på så sätt tjäna pengar, säger Andreas Nyberg.

Åklagaren: ”Mycket bevisning”

– En av personerna har lämnat fingeravtryck på narkotikan som fanns på vinden. Vi har mycket bevisning, bland annat en film som en misstänkt lagt ut.

– Det är som en musiksatt reklamfilm för narkotikan. Den kommer sannolikt visas upp under rättegången, säger åklagaren.

Polisen: ”Ett stort beslag”

Åklagarens tes är att narkotikan köpts i södra Sverige genom alias ”AA” och ”Mr Everything” och att den levererats till Umeå. Enligt åklagaren har männen redan hunnit sälja en del innan de greps.

Samtliga män nekar till brott.

– Lägenhetsinnehavaren säger i förhör att en okänd man lämnat en väska i lägenheten. Jag tror inte han talar sanning, säger åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet