En skärmdump från en film den dömde mannen själv tagit där han avfyrar det avkapade jaktgeväret. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Påverkad man med gevär greps – döms för grovt vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det var i december i fjol som en bil stoppades för en rutinkontroll. I fordonet fanns en narkotikapåverkad man beväpnad med gevär och kniv. Han döms nu till fängelse i två år.

Mannen som är från skellefteåtrakten och i 20-årsåldern, var villkorligt frigiven efter ett tidigare vapenbrott när polisen stoppade bilen på Bergsbyvägen i Skellefteå.

Mannen som satt i baksätet hade en kniv i bakfickan samt en påse med ammunition, ett kikarsikte och narkotika bredvid sig. I bagageutrymmet hittades ett avkapat jaktgevär.

I rätten menade mannen att han beväpnat sig eftersom att han tidigare utsatts för mordförsök och att han nu kände sig hotad igen. Narkotikan förklarar han med att han lider av posttraumatisk stress och ibland inte klarar sig utan droger.

Eftersom geväret anses vara särskilt farligt då det är avkapat samt att mannen även var påverkad av narkotika bedöms gärningen vara av särskilt farlig beskaffenhet.

Han döms nu till fängelse i två år för grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott samt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.