Foto: SVT

Välbesökt på nationalparkens nyinvigning

Uppdaterad
Publicerad

Björnlandets nationalpark utanför Fredrika blir nu dubbelt så stor och mer tillgänglig för besökare. Det firades på lördagen med en storslagen invigning.

Parken blir mer än dubbelt så stor och får också två nya entréer, två övernattningskojor och ett vidsträckt ledsystem med sex olika vandringsleder och intresset på plats var stort.

Ungefär 500 personer hade kommit till invigningen där det bjöds på köttsoppa och tårta i solen.

Gott samarbete

Under invigningscermonin deltog bland andra landshövdingen i Västerbotten Magdalena Andersson och Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Tillsammans Berit Oscarsson från Naturvårdsverket, Åseles kommunalråd Linnéa Lindberg (ÅSP) och Per Ängquist, statssekreterare på Miljö- och energidepartementet anordnades också en paneldiskussion. Där vittnar både Lindberg och Andersson om att samarbetet inför utvidgningen med renskötare, markägare och andra inblandade har gått bra.

– Ibland har arbetet gått långsamt, men hela tiden framåt, sa Magdalena Andersson.

Paneldiskussion ledd av Berit Oscarsson, Naturvårdsverket. Fr v Linnea Lindberg (ÅSP), kommunalråd Åsele, Magdalena Andersson, landshövding Västerbotten, Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket, Per Ängquist, statssekreterare Miljö- och energidepartementet. Foto: SVT

Minns invigningen för 26 år sedan

Björnlandets nationalpark bildades 1991 och är Västerbottens enda nationalpark. Åseles kommunalråd Linnéa Lindberg (ÅSP) minns när parken invigdes även om hon ansågs vara för liten.

–  När Björnlandet invigdes 1991 var jag två år. Kungen kom hit, men jag ansågs för liten. Det har grämt mig sedan dess, därför är jag extra glad över att få återinviga parken, sa hon vid invigningen.

Invigningen gick till så att det var en tyst stund följd av en saxofonfanfar av Jonas Knutsson, ursprungligen från Umeå. Tillsammans med Johan Norberg, ursprungligen från Lycksele stod de sedan för musiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.