Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känns riktigt bra” – hör kommunalrådet Lorents Burman (S) om satsningen Foto: SVT

Nattåget börjar köra till Skellefteå i april 2022

Uppdaterad
Publicerad

Nattåget börjar köra via Skellefteå i april nästa år. Staden har inte haft persontrafik på rälsen på många år.

– I väntan på Norrbotniabanan tar vi och Skellefteå kommun saken i egna händer, säger Dag Lokrantz-Bernitz, vd för Vy Tåg.

Det låter kanske som ett aprilskämt, men sanningen är att nattåget börjar köra till Skellefteå första april 2022. Idag används banan endast för godstrafik, persontrafiken lades ner 1990. En tillfällig plattform för av- och påstigande kommer byggas i centrum – nåt som kommunen kommer bekosta.

– Det här går helt i linje med vad vi behöver för att svara upp mot behoven för kommunens expansiva näringsliv, säger Skellefteås kommunalråd, Lorents Burman.

Idag måste de som åker med nattåget till Skellefteå byta till buss i Bastuträsk, men från och med april nästa år ska ett av Vy tågs två par nattåg passera Skellefteå centrum – det sena norrgående och det tidiga södergående nattåget.

En preliminär tidtabell finns redan och säger att tåget som avgår Stockholm 20.44 kommer stanna i Umeå 06.03 och Skellefteå 08.40 för att sedan nå Riksgränsen 18.40. Omvänt så planeras ett tåg mot Stockholm avgå från Skellefteå klockan 21.10 för att nå Stockholm 08.40.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer