Området Vindelälven-Juhtatdahka skulle bli ett av världens största biosfärsområden om det erhåller utmärkelsen. Foto: SVT

Naturområde kandiderar till biosfärsområde

Publicerad

Området Vindelälven-Juhtatdahka kan komma att bli ett biosfärområde. FN-organet Unescos utmärkelse skulle bli ett välkommet erkännande för de hållbara framtidsinitiativ som pågår i området.

Vindelälvens avrinningsområde som sträcker sig genom både Norrbotten och Västerbotten har nominerats till att bli ett nytt biosfärområde. Det är FN-organet Unesco som utser vilka områden som får statusen. Men utmärkelsen innebär inga nya restriktioner, däremot innebär det att man aktivt arbetar med att försöka utveckla hållbara lösningar för framtiden. Exempel på vad man vill göra är att hitta möjliga lösningar på kollektivtrafik längs väg 363 som går genom området.

− Ansökningarna om två nya svenska biosfärområden ligger helt i linje med riksdagens ambition att skapa ett mer hållbart samhälle. Biosfärområdena är unika då de kombinerar lokal förankring och vetenskapliga metoder i ett globalt Unesco-nätverk, säger miljöminister Karolina Skog.

Skulle bli ett av de nordligaste

Förutom Vindelälven, så nomineras även Voxnadalen i Gävleborgs län, och det finns sedan tidigare åtta biosfärsområden i Norden, varav fem i Sverige. Totalt i världen finns det 686 områden i sammanlagt 122 länder. Naturområdet Vindelälven-Juhtatdahka, där det senare ordet är umesamiska för flyttled, skulle bli ett av världens nordligaste biosfärsområden, och ett av de till ytan största.

Unesco fattar beslut om nya biosfärområden sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.