Foto: SVT/TT

Naturvårdsverket: Summan för hög för akut sanering

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärderna för att minska utsläppen från Blaikengruvan kommer att fördröjas flera år. Länsstyrelsen ansökan om 335 miljoner för att inleda saneringen redan i år avslogs av regeringen. På Naturvårdsverket, som fördelar de avsatta pengarna för saneringar i landet, menar man att Blaikengruvans miljöproblem är prioriterade, men att det ändå inte är bestämt när pengar kommer avsättas för saneringen.

På grund av de stora problemen med metallutsläpp från området hade länsstyrelsen sökt 335 miljoner kronor från regeringen för att kunna inleda saneringen av Blaikengruvan redan i år. Men regeringen avslog ansökan vid regeringssammanträdet i torsdags.

Naturvårdsverket, som fördelar de pengar som finns avsatta för att städa upp industriområden, har meddelat att anslagen för 2017 redan är intecknade och att det finns mycket begränsade belopp kvar för 2018. Och man vet ännu inte när de 335 miljonerna för saneringen kommer finnas.

– Ansökan om Blaikengruvan kom in till oss i höstas och är en av de pågående åtgärdsprioriteringerna. Det är svårt att säga när pengarna kommer finnas, det skiljer sig från fall till fall, säger Jonas Fors, handläggare på kemikalienheten på Naturvårdsverket.

”Blaikengruvan är ett exceptionellt fall”

Fors berättar att det finns en vattenrening i gruvan som tar hand om den akuta krisen, men att det så småningom krävs en mer långsiktig åtgärd. Men det ligger ungefär 20 ansökningar om ekonomiska medel för sanering hos Naturvårdsverket.

Ligger det inte i Naturvårdsverkets intresse att lägga resurser på det här?

– Absolut behövs det skyndas på. Men problemet är att det är en hög kostnad på den här åtgärden, det finns inte medel till att hantera sådana problem. Blaikengruvan är ett exceptionellt fall och det är en hög åtgärdskostnad på över 300 miljoner kronor. Summan är väldigt hög jämfört med andra fall, säger Jonas Fors som inte kan säga något om när pengarna kan finnas.

Ovanligt hög saneringssumma

Bland de högst prioriterade saneringarna ligger bland annat Oskarshamns sanering av hamnbassängen. I övrigt rör det sig ofta om saneringsobjekt som kräver tiotals miljoner kronor, vilket gör summan som krävs för Blaikengruvans sanering ovanligt hög enligt Naturvårdsverket.

Enligt Fors finns en nödbudget hos Naturvårdsverket om oväntade och akuta händelser skulle inträffa. Den finns en plan utifrån miljöpåverkan, hälsa och risk för akut exponering, men Fors säger att det inte är aktuellt att hämta pengar därifrån för sanering av Blaikengruvan.

– Vi har ett sådant utrymme med nödbudget för akuta åtgärder, men det här är en hög åtgärdskostnad och kan inte planera för det. Men den här summan är för stor, säger han.

Så det är summan som spelar in istället för miljöpåverkan?

– Det är både och. Det här är en prioriterad sanering men det är också en hög kostnad för den.

Landshövdingen: En besvikelse

Att regeringen avslog länsstyrelsens ansökan om pengarna i torsdags är en stor besvikelse, det menar landshövding Magdalena Andersson.

– Det är en besvikelse förstås att man inte såg att det fanns möjligheter nu. Men det räcker inte med att säga att ”okej, nu blev det inget” utan nu måste vi fortsätter, säger landshövding Magdalena Andersson.

– Jag vill inte tro annat än att detta måste gå. Om det inte går i år, så vill vi iallafall få ett löfte om att kunna sätta igång nästa år.

Vad betyder det för svensk gruvnäring om det här problemet kvarstår under en längre tid?

– Det är inte bra för svensk gruvnäring. Totalt sett så är gruvnäringen väldigt bra. så när det finns ett par stycken som har misslyckas och vi står i sådana här situationer så kletar det förstås på Sverige som gruvnation, och det vill vi inte, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.