Nedlagd järnväg kan bli testbana för tåg

Uppdaterad
Publicerad

Den nedlagda tvärbanan ska locka Europas tågtillverkare och skapa 40 nya jobb.

Det är Skellefteå och Arvidsjaurs kommuner som presenterar planer på en tågtestarverksamhet, som kan bli den enda i sitt slag i hela Europa.

Flera företag är intresserade av att testa tåg på den nedlagda järnvägen, som togs ur trafik för 23 år sedan.

”Polletten trillade ner”

Idén kommer från Lars-Åke Tjernström, ägare på McLead AB.

– I det här fallet var det ett antal intryck som tillsammans fick polletten att trilla ner. Det ena var den trista åsynen av den avsomnade tvärbanan. Det andra var rubrikerna om urspårningar och väderorsakade störningar i tågtrafiken. Det tredje var uppmärksamheten kring den framgångsrika biltestverksamheten.

Lorents Burman, kommunalråd (S) i Skellefteå:

– Det finns några frågor att reda ut, men det här är ett näringslivsprojekt med stor potential. Som kommun vill vi bidra till att den nödvändiga infrastrukturen kommer på plats, i form av grundläggande samhällsfunktioner, som mark, samhällsservice, transportvägar osv.

Nya arbetstillfällen

Om testbanan blir verklighet kommer den att ge 20 nya arbetstillfällen i Jörn och 20 nya jobb i Arvidsjaur. Det skulle bli ett välkommet tillskott till den biltestindustri som redan finns etablerad i regionen.

– Kunnandet och drivet finns i näringslivet, säger Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur. Han fortsätter:

– Hos oss finns rätt förutsättningar för att kunna genomföra tuffa tester som ger tillgängligare och punktligare tågtrafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.