Hör Trafikverket berätta om varför man ser över körkortsutbilningarna i klippet här ovan. Foto: TT.

Negativ trend – fler kuggar uppkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre klarar körprovet för B-körkort. Antalet godkända har minskat dramatiskt dom senaste åren och nu gör Trafikverket en översyn av förarutbildningssystemet.

Trafikläraren Madelene Thunell från Trafikskolan Öst på stan i Umeå tycker att alldeles för många körelever kommer oförberedda.

– Elever kommer till oss och säger – Hej jag har gjort tre uppkörningar och det är det här jag har kuggat på, och vi hoppar in i bilen och åker ut och så märker vi att herregud! den här personen har inte ens har varit och gjort ett prov, säger Madelene Thunell.

Minskat 25 procent

I Umeå har siffrorna dalat ordentligt de senaste tio åren. Umeå har varit bäst i klassen i flera år och ligger fortfarande bra till om man ser till riket i stort. Men från 2008 till 2018 har antalet som klarar körprovet minskat med 25 procentenheter. Och nu gör Trafikverket och Transportstyrelsen en översyn av förarutbildningen.

– Det saknas en kvalitetssäkring innan man kommer till oss på förarprov. Det är lätt att gena i utbildningen man kommer för lätt fram till förarprovet, menar Anneli Ullin, enhetschef förarprov Trafikverket i Umeå.

En ny studie från Statens Väg- och transportforskningsinstitut visar att utrikesfödda har det extra besvärligt att ta körkort, och problemen börjar redan vid introduktionsutbildningen och riskutbildningen – kurser som oftast sker på svenska.

Många upplever att kraven är högre än man räknat med och studien visar också att många elever har svårt att värdera sin egen körförmåga.

Ska se över systemet

Trafikverket och Transportsyrelsen ska i december komma med förslag på förändringar av utbildningssystemet. Myndigheterna vill bland annat att eleverna ska kombinera privat utbildning med utbildning på trafikskola under hela utbildningsperioden. Man vill också förbättra tillgången till kurser på flera språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.