Foto: SVT

Biltrafik i centrum sågas av Lyckseleborna

Uppdaterad
Publicerad

Lyckseleborna vill inte ha biltrafik genom centrum. Det framgår av en enkät som Lycksele kommun låtit göra. 1200 svar har skickats in och majoriteten av dom som svarat tycker inte att centrum skulle bli mer attraktivt eller att handeln skulle underlättas av biltrafik på den nuvarande gågatan.

SVT Västerbotten har tidigare berättat om handlarna i Lycksele som föreslog att gågatan på torget öppnas även för bilar för att butikerna ska bli mer tillgängliga. I samband med det har kommunen genomfört en enkät där Lyckseleborna fick tycka till om förslaget.

Majoriteten negativa till förslaget

Över 1200 svar skickades in där majoriteten av dem är negativt inställda till förslaget. Så här tyckte några:

”Hur blir det då med sten som är lagd? Det sas ju när den lades att den inte skulle klara av trafik för den skulle förstöras och den var så dyr att lägga så det var ett stort nej för trafik. Hur tänker man nu?”

”Om vi vill ha ett levande centrum där folks träffas, pratar och tar en fika är det betydligt trevligare om det är fritt från trafiken. Ökad trafik i centrum ökar inte köpförmågan, det är priserna folk jämför.”

På måndag ska ett beslut tas

Det var i november som kommunstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget att tillåta biltrafik framföras genom centrum och föreslog till kommunfullmäktige att genomföra det. Och på måndag nästa vecka ska kommunfullmäktige ta ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.