Nello tog pizzan till Umeå

Publicerad

Nello Morrone är västerbottens första pizzabagare.

När Nello Morrone var 22 år gammal lämnade han sitt älskade Venedig och skulle åka till London för att söka jobb.
I vägen kom Sverige och Uppsala, där han blev förälskad.

– Det var dom blonda kvinnorna som gjorde att jag stannade, säger Nello Morrone med ett skratt.

Pizza hade han aldrig någonsin bakat, men på en av Stockholms första pizzerior träffade han landsmän som kunde lära honom konsten.
Av fotografen Nello Morrone, blev det pizzabagaren Nello Morrone.
Ett val han aldrig har ångrat.

– Jag har trivts så bra med mitt liv här i Sverige och genom alla pizzerior jag jobbat på har jag träffat jättemycket folk och fått vänner för livet.

Nyhet för umeåborna
1971 kom han till Umeå och startade då tillsammans med sin partner Roberto, Umeås första pizzeria.
Under Sävargården i Kamenskijkällaren höll dom till och till en början gick affärerna lite trögt.

– Folk i Umeå visste inte vad pizza var, dom trodde att vi gjorde nåt slags varma mackor, säger Nello med ett skratt.

Men det dröjde inte länge innan succén var ett faktum.
Köerna ringlade långa utanför Kamenskij och folk kom långväga ifrån för att se italienarna baka pizza.

– Vi gjorde som en show, berättar Nello. Vi kastade pizzorna i luften och kastade dom till och med ut på folks tallrikar !

Haft pizzerior runt om i stan
Genom åren har Nello Morrone drivit flera pizzarestauranger i länet. I Umeå har han haft pizzeria på Ålidhem, Mariehem och på Ersboda.
Han har även jobbat i Lycksele och en period var han i Norge och jobbade på pizzeria.

Nu är han pensionär och jobbar inte längre, men sluta baka pizza, det kommer han nog aldrig att kunna göra säger han.
Och om du kollar på Västerbottensnytts inslag får du reda på hur många pizzor Nello Morrone har bakat genom åren.
Det rör sig om miljoner...

Ola Holmström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer