Nervskador vid typ 2-diabetes kan upptäckas genom att undersöka ögats hornhinna med ett specialmikroskop, visar en studie vid Umeå universitet. Foto: TT/Umeå Universitet

Ny studie visar – nervskador kan upptäckas i ögat

Uppdaterad
Publicerad

Nervskador vid typ 2-diabetes kan upptäckas genom att undersöka ögats hornhinna med ett specialmikroskop, visar en studie vid Umeå universitet. En diagnos inom tio minuter är möjlig.

– Det finns ju inte någon botande behandling i nuläget, och det är alltid en fördel att tidigt kunna upptäcka förändringar i nerverna, för att kunna få en långsammare process, säger professor Olov Rolandsson, ansvarig för studien till SVT.

Hälften av dem som haft typ 2-diabetes i över tio år har någon form av nedsatt nervfunktion, vanligtvis med början i fötterna. Eftersom hornhinnan är genomskinlig är det ett idealiskt ställe att studera små nervfibrer i det perifera nervsystemet.

- Vi har internationellt förbättrat metoden, förr tog det veckor att analysera resulterat, nu görs det automatiskt med hjälp av en algoritm och patienten får svar på tio minuter, säger Olov Rolandsson, ansvarig för studien till SVT.

I studien, som är den första i sitt slag i Sverige, deltog 82 personer i Skellefteå.

– Förhoppningen är att kunna implementera den här metoden i vården, patienten ska ändå på ögonklinik för att undersöka näthinnan då kan man lägga till 10 minuter för att titta på hornhinnan samtidigt, säger Olov Rolandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.