Nio unga dog av laglig drog

Uppdaterad
Publicerad

Den lagliga drogen krypton är en dödsdrog. En grupp rättsmedicinare i Umeå har upptäckt att nio unga personer det senaste året har dött av drogen.

Krypton lanseras öppet på internet som en ofarlig drog, men risken för överdosering är hög.

Dödsfallen har inträffat i hela landet och bland offren finns både etablerade missbrukare och personer som inte haft något etablerat missbruk, skriver de fyra forskarna i en artikel som nyligen publicerats i Läkartidningen.

– Man kan säga att det är en doseringsfråga. Tar man för mycket kan andningen upphöra, säger Gisela Classon, ST-läkare på Rättsmedicin i Umeå och en av forskarna bakom artikeln.

Krypton kommer från en sydostasiatisk växt som heter kratom. Det som utvinns blandas med ämnet O-desmetyltramadol. Produkten säljs sedan vidare som en drog med en avslappnande effekt.

Enligt rättsmedicinarna är den farlig eftersom risken för överdosering är stor. Ändå går den lätt att få tag på via olika internetsidor.

– Det är ju skrämmande att det inte är klassat som narkotika, säger Maria Lindahl, som arbetar med alkohol- och drogrådgivning på Ingången i Umeå kommun.

Begäran till regeringen

Hon har stött på ungdomar i Umeå som prövat krypton.

– Det är ett antal som har berättat att de beställt och prövat. Krypton är en mycket farlig drog, fast det marknadsförs som ett ofarligt örtpreparat. Det är för lätt att överdosera. En dos är liten och för att få det rätt krävs en bra våg. Hur många ungdomar har det? frågar sig Maria Lindahl.

Inom Läkemedelsverket pågår just nu ett arbete för att få de aktiva substanserna i krypton narkotikaklassade.

-Vi räknar med att lämna in en begäran till regering om narkotikaklassning av ämnet O-desmetyltramadol under januari, säger Bo Bergman, läkare vid Läkemedelsverket till TT.

-I och med det, om den komponenten i det här blir klassad, då blir ju hela produkten olaglig, man kan ju inte skilja upp den i efterhand.

För den andra aktiva substansen, kratom, kommer det att ta något längre tid innan en begäran om narkotikaklassning görs.

-Det är en något större utredning att ta sig an, säger Bo Bergman.

En ny lagstiftning i april väntas också göra det lättare för polis och tull att både beslagta och behålla droger som ännu inte är narkotikaklassade.

– Det blir bra med en ny lagstiftning. Det är en ständig kapplöpning med tillverkarna av drogerna, säger Gisela Classon.

TT/Liselott Holm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.