Foto: SVT.

Norrlänningar kan bli nollåttor

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kommer telefonins riktnummer inte längre att vara kopplade till ett geografiskt område.

För många är det kanske en skrämmande tanke att det kan dyka upp nollåttor i både Göteborg och Malmö.

Statliga Post- och telestyrelsen (PTS) har beslutat se över dagens nummerserier som passar dåligt till den tekniska utvecklingen och kundernas behov. Mobilitet och flexibilitet kommer i allt större utsträckning att bli ledord inom telefonin.

Redan om ett par år kommer det att bli möjligt att ha samma nummer i permanentboendet som i sommarstugan och om kanske tio år slopas den geografiska kopplingen till riktnumret helt. Det hela påminner lite om när länsbokstäverna försvann från bilarna 1973.

– I dag är det prisskillnad på att ringa till fasta om mobila nummer och när den jämnats ut kommer vi att fatta beslut om att ta bort riktnumren, säger Bo Martinsson på PTS.

Ring 08 om du ska ringa grannen

Men det betyder inte att de inledande siffrorna i telefonnumret försvinner. På samma sätt som med mobilnummer måste man slå till exempel 08, 031 eller 040 även om den man ringer till sitter i huset intill.

–  Vi vill undvika nummerändringar i så stor utsträckning som möjligt.

Mobilnumren påverkas inte eftersom de inte har någon geografisk koppling.

Fakta: Växeln, hallå hallå

* Våra telefonnummer bygger på en internationell standard. De har ett internationellt prefix (00 för länderna inom EU), landsnummer (46 för Sverige), nationell destinationskod (riktnummer) samt abonnentnummer.

* Kopplingen av telefonnumren sköts i dag av elektroniska växlar. Redan i början av 1900-talet provades automatiska växlar och 1924 togs ”Norra Vasa” drift som täckte 5 000 abonnenter i Stockholm. Den var i funktion ända till 1985.

* Den sista manuella växeln försvann 1972 och under flera decennier dessförinnan hade Telegrafverket varit den största arbetsgivaren för kvinnor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.