Invånarna i Norsjö kommun rekommenderas att inte dricka kranvattnet. Foto: Arkivbild. SVT

Klorhalten återställd i Norsjö

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare under söndagen gick Norsjö kommun ut med att dricksvattnet innehöll högre halter av klor än vad livsmedelsverket rekommenderar. Kommunen rekommenderade invånarna att inte dricka vattnet. Nu har nya mätningar gjorts som visar att vattnet är åter tjänligt utan anmärkning.

Om man tyckte att vattnet luktade eller smakade konstigt rekommenderade kommunen att man varken skulle dricka det eller använda det i matlagning. Nu har nya mätningarna gjorts, som visar att klorhalten i vattnet är som den ska.

-Vi chock-klorerade vattnet under torsdagen då vi gjorde ett underhållsarbete, och fick då ett felaktigt mätarbete där. Vi mätte vattnet innan vi släppte ut det och det var för hög halt, säger Elin Andersson, teknikchef på Norsjö kommun.

Bra grundvatten

– Många kommuner tillsätter klor i sitt vatten, som i Skellefteå till exempel. I Norsjö har vi väldigt bra grundvatten och tilsätter normalt ingenting. Därför blir det extra tydligt i smaken när vattnet får klor i sig. Men nu har alla våra nya mätningar visat att klorhalten är som den ska, säger Andersson.

Även om det bara är en svag halt av klor i vattnet kan det ge en svag lukt. Då tipsar kommunen om att tillsätta askorbinsyra i vattnet. Det finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär.

Om man upplever att vattnet fortfarande smakar eller luktar konstigt finns vatten att hämta mellan klockan 17-18 på brandstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.