Arkivbild. Tågbron över Umeälvens delta. Foto: TT

Länsstyrelsen varnar: Norrbotniabanan försenas med fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägsplanerna för Norrbotniabanan kommer att försenas med fyra år. Det uppger Länsstyrelsen i en skrivelse till Trafikverket. Orsaken är att Länsstyrelsen saknar resurser för att kunna följa Trafikverkets tidsplan. 

Länsstyrelsen i Västerbotten har under flera år krävt extra resurser för att kunna klara av att handläggningen av Norrbotniabanan, järnvägen som planeras mellan Umeå och Luleå. I en skrivelse till Trafikverket skriver man nu att arbetet med järnvägsplanerna kan väntas vara klart 2024 istället för 2020 som var Trafikverkets plan. 

– Vi har mycket att göra med övriga ärenden, när det sedan kommer en sådan puckel med Norrbotniabanan så hinner vi inte med, säger Stina Sjöblom, enhetschef för samhällsutveckling vid länsstyrelsen i Västerbotten. 

Länsstyrelsen har enligt Stina Sjöblom krävt 3-4 miljoner extra för att hantera ärendet. 

– Det är inte någon stor siffra i sammanhanget, vi hade behövt tillsätta några extra tjänster. Vi har skrikit varg länge nu, de förstår vår situation men vi har inte fått gehör, säger Stina Sjöblom.

”En stor försening”

Lars Bergdahl, projektledare vid Trafikverket, säger att man har kontinuerlig kontakt med Länsstyrelsen.

– Vi har förtstått sedan tidigare att de har trångt med resurser.

Hur påverkar det här projektet?

– Just nu påverkas inte projektet, men blir det som de skriver så är det en stor försening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotniabanan

Mer i ämnet