Foto: Soja

Norrländsk komedi gör succé utomlands: ”Jag är chockad”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen är det svensk premiär i SVT för den animerade filmen ”Topp 3” – en romantisk komedi i Norrlands inland. Regissören Sofie Edvardsson kommer från Västerbotten och har just fått ta emot ett fint pris för filmen i Los Angeles.

Filmen handlar om Anton, en ung man i norra Sveriges inland, som faller handlöst för David. Men deras drömmar krockar – medan Anton vill bo kvar så vill David ut och se världen.

Flera i teamet bakom filmen kommer från Norrland, däribland regissören Sofie Edvardsson som föddes i Vilhelmina och är uppväxt i Umeå.

– Många kan relatera till historien oavsett var man befinner sitt liv och vilken ålder man är i. Det är en universiell kärlekshistoria – även om man inte bor i Norrlands inland, säger Sofie Edvardsson till SVT.

Prisad i LA

Hon har just landat i Sverige efter att ha besökt filmfestivalen Outfest i Los Angeles. Där fick de ta emot publikens pris för bästa långfilm.

– Jag blev helt chockad. Jag blev så rörd att de valde vår film. Det man vill som filmskapare är ju att folk ska bli berörda, säger Sofie Edvardsson, som nu är sugen på att göra fler filmer.

– Vi har jobbat i 3,5 år med filmen som är vår debutfilm. Nu har vi fått idéer till nya historier och spånar nya projekt.

En kreativ trio: animatören Jakob Nyström, regissören Sofie Edvardsson och manusförfattaren Simon Österhof. Foto: Pressbild

Filmen kan du se i SVT Play och den sänds också i SVT2 klockan 21.45 ikväll.

I klippet ovan kan du se ett smakprov ur filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.