Daniel ”Hakke” Hakola Foto: Jesper Stenmark

Norsjöbon värvades till Hammarby – för att spela tv-spel

Uppdaterad
Publicerad

22-årige Daniel Hakola från Norsjö är bäst i Norrland på fotbollsspelet Fifa. Nu har värvats till Hammarbys E-sport satsning.

Daniel ”Hakke” Hakola har spelat tv-spelet Fifa sedan 2003. För två år sedan valde han att satsa lite extra på hobbyn. Nu är han Norrlands bästa Fifa-spelare. För två veckor sedan ringde fotbollsklubben Hammarby upp honom och erbjöd honom en plats i deras nya e-sportsatsning, något som Folkbladet var först att rapportera om.

– Det är otroligt häftigt, jag fick åkte ner till klubbens gala och lära känna dem lite mer. Jag blev även presenterad på scen som deras nyförvärv, säger Daniel Hakola.

Slipper flytta från Norsjö

Matcherna i tv-spelet spelas mot andra människor runt om i världen. Daniel Hakola fick i början av sin Fifa-karriär själv jaga sponsorer för att ta sig iväg på olika event och turneringar. Nu ger Hammarby honom en fast månadslön och ersättning för alla resor till event och tävlingar.

– Det är underbart, de flesta matcher spelar jag hemma i Norsjö, men ibland är det större turneringar och tävlingar som jag måste åka till. Det bästa med kontraktet är att jag kan bo kvar i Norsjö, säger Daniel Hakola.

Fifa

Fifa är ett tv-spel där man kan spela fotbollsmatcher mot människor i hela världen via internet.

I det senaste Fifa-VM låg prispotten på 1.8 miljoner kronor. I den största tävlingen Daniel Hakola spelat i kunde man vinna 100.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.