Northvolt expanderar och investerar drygt 1,6 miljarder kronor i ny fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Northvolt bygger en till fabrik i Gdansk i Polen, en investering på 1,6 miljarder kronor. Fabriken för batterisystem ska bli störst i Europa på energilagringssystem.

Det handlar alltså inte om produktion av själva battericellerna som så småningom ska ske i Skellefteå, utan om att sätta ihop battericellerna till olika batterisystem.

– Nyckeln för att säkerställa industrins tillverkningskapacitet är förstås battericellerna men det är lika viktigt att säkra kapaciteten för att kunna använda cellerna i en konkret verklighet. Den här nya fabriken kommer att kunna leverera energilagringssystem som bidrar till att förändra Europas elnät och industri, kommenterar vd Peter Carlsson.

Investeringen ska alltså leda till en ökad tillverkningskapacitet av batterimoduler och system, det kan till exempel handla om gruvmaskiner.

Varför bygger ni inte fler fabriker i Sverige istället?

– Man kan inte bygga allt i Sverige och våra kunder finns i Europa. Vi har lagt över 90 procent av våra investeringar i Sverige, säger Emad Zand som är chef för batterisystem vid Northvolt.

Företaget finns redan på plats i Polen eftersom man redan för tre år sedan inledde det här arbetet med en mindre fabrik. Den nya större fabriken ska kunna tas i bruk år 2022 och 500 personer behöver rekryteras.

Den nya fabriken ska också drivas med förnyelsebar energi. Hur det ska gå till i ett kolintensivt land som Polen berättar Emad Zand i klippet ovan.

Nya fabriken i Polen

– Ska leverera 5 GWH till en början, fullt utbyggd 12 GWH.

– Är 50 000 kvadratmeter.

– I investeringen ingår också en satsning på ett teknikutvecklingscenter.

– Den nya fabriken ska tas i bruk år 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.